" De Achterhoek op z'n mooist ! " 

De Moestuin 


Op onze boerderij proberen we middels een moestuin onze eigen groente te kweken, onze gasten maar vooral de kinderen hierin te betrekken en grotendeels zelfvoorzienend bezig te zijn. 

Wij kweken o.a. diverse soorten sla ( eikenblad, lollo rosso, en kropsla ) , courgettes (geel en groen) , snack-komkommers, vleestomaten en cherrytomaten in de kas. Uien, paarse wortels, gele kroten en rode biet en coggia bieten. Ook 2 soorten pompoenen die prima voor soep e.d. gebruikt kunnen worden. Ook kweken wij  boontjes.  Tussendoor zaaien we spinazie en ook diverse bloemen zoals zonnebloemen, korenbloemen en lathyrus. Ieder jaar verandert dit natuurlijk want Hetty blijft experimenteren en is reuze geïnteresseerd naar nieuwe groente. Dit gebeurt allemaal in het seizoen van maart tot ongeveer oktober. 

Voor 2022 hebben wij weer rucola,  coggia biet, knoflook, tomaten , sla planten , courgette e.d. op het plan. Reeds voorgezaaid nu al zijn tomaten en pompoenen. We hebben vaak 4 soorten pompoenen, natuurlijk ook de courgettes in geel en groene kleur. De pompoensoep wordt in de zomer gemaakt en verkocht in het boerderij winkeltje, heerlijke soep van o.a. de flespompoen.    

Tevens hebben wij diverse kruiden in de tuin staan: peterselie, selderij, bieslook, rozemarijn, tijm, maggiplant, knoflookui . In pot verse munt en tijm. 

De diverse fruitbomen rondom het erf geven ons jaarlijks  veel pruimen , soms  appels en peren en hopelijk nu en de komende jaren ook kersen (jonge aanplant gedaan in 2016) . Door de aandurende droogte in de Achterhoek valt de oogst van appels en peren de laatste tijd tegen.  En als de pruimenboom vroeg in bloesem staat en er is nog nachtvorst belooft dat ook een matige pruimenoogst. Dit jaar ( 2022 ) hebben wij 3 nieuwe bomen aangeplant :  Gieser Wildeman (stoofpeer), Cox Orange Pippin (handappel) en een oud ras de Sterappel ( o.a. voor appelmoes) de laatste ken ik uit mijn kinderjaren, heerlijke 'roze' appelmoes kreeg je hiervan en erg lekker! 

Voor 2021 is het een goed pruimen, appels en peren jaar geweest. Onze pruimenboom hing tjokvol pruimen en werd ondersteund ivm de zwaarte. 

In de Achterhoek hebben wij ook vaak te maken met de enorme vraatzucht van de 'engerlingen', dit zijn de larves van de meikevers die diep in de grond de wortels van kersenbomen kapot vreten, beukenhagen aanvreten, complete aardbei velden aan vreten (2020 hier gebeurd) en zorgen dat je je grasveld kunt oprollen omdat er geen wortels meer aanzitten. Door middel van aaltjes proberen wij dit biologisch te bestrijden zodat we nog enigszins van fruit e.d. kunnen genieten. Voor de aardbeien hebben we nu (2021) Bato bakken aangeschaft in een rek voor 10 Bato bakken, dus los van de grond, met aardbeisubstraat hopen we dit jaar op een rijke oogst ! 

Zacht fruit zoals kersen en frambozen en aalbessen zijn ook aanwezig maar niet in grote getale dus die kopen wij soms in via de familie Lensink die een kraam langs de Varsseveldsestraatweg  heeft waar u veel zachtfruit kunt halen of via Kersentuin de Wendelehutte te Lintelo ( kersenseizoen is meestal maar 8 weken in de zomer ) . De Wendelehutte is wel het gehele jaar geopend als boerderijwinkel met o.a. groente, vlees en bakproducten. Mijn moeder zelf heeft een enorm frambozen veld met rijke oogst, zij voorziet hierin de frambozen voor de jam. 

Als u meer adresjes wilt weten voor biologisch producten, van "de boer op je bord", of gewoon typische streekproducten....vraag het Hetty, zij kent genoeg fijne adresjes in de buurt voor brood, groente, vlees en wijn . 

Wij maken zelf onze appelmoes ,jams, stoofperen en courgette in zoet-zuur, dit kunt u tijdens uw verblijf bij ons kopen. Evenals groente (wanneer voldoende aanwezig)  en eieren  tegen een zacht prijsje.  Tevens kunt u bij ons een brógracs pan huren met driepoot en bak hout om óf zelf te koken . 
 E-mailen
Bellen
Map
Info
Instagram