" De Achterhoek op z'n mooist ! " 

De Moestuin 


Op onze boerderij proberen we middels een moestuin onze eigen groente te kweken, onze gasten maar vooral de kinderen hierin te betrekken en grotendeels zelfvoorzienend bezig te zijn. 

Wij kweken o.a. diverse soorten sla ( eikenblad, lollo rosso, en kropsla ) , courgettes (geel en groen) , komkommers, vleestomaten en cherrytomaten in de kas. Uien, paarse wortels, gele kroten en rode biet en coggia bieten. Ook 2 soorten pompoenen die prima voor soep e.d. gebruikt kunnen worden. Ook kweken wij  boontjes.  Tussendoor zaaien we spinazie en ook diverse bloemen zoals zonnebloemen, korenbloemen en lathyrus. Ieder jaar verandert dit natuurlijk want Hetty blijft experimenteren en is reuze geïnteresseerd naar nieuwe groente. Dit gebeurt allemaal in het seizoen van maart tot ongeveer oktober. 

Voor 2020 hebben wij gele kroten, langwerpige rode biet en pastinaak gezaaid. En 4 soorten pompoenen, natuurlijk ook de courgettes in geel en groene kleur. 

Tevens hebben wij diverse kruiden in de tuin staan: peterselie, selderij, bieslook, rozemarijn, tijm, maggiplant, knoflookui . 

De diverse fruitbomen rondom het erf geven ons jaarlijks  veel pruimen , soms  appels en peren en hopelijk nu en de komende jaren ook kersen (jonge aanplant gedaan in 2016) . Door de aandurende droogte in de Achterhoek valt de oogst van appels en peren de laatste tijd tegen.  Tevens hebben wij een aardbeienveld aangelegd sinds 2019 waarvan wij de meeste aardbei jam / aardbei rabarber jam maken. 

In de Achterhoek hebben wij ook vaak te maken met de enorme vraatzucht van de 'engerlingen', dit zijn de larves van de meikevers die diep in de grond de wortels van kersenbomen kapot vreten, beukenhagen aanvreten, complete aardbei velden aan vreten (2020 gebeurd) en zorgen dat je je grasveld kunt oprollen omdat er geen wortels meer aanzitten. Door middel van aaltjes proberen wij dit biologisch te bestrijden zodat we nog enigszins van fruit e.d. kunnen genieten. 

Najaar 2021 hebben wij 3 fruitbomen aangeplant, te weten : een Sterappel (oud ras), bestoven door een Cox Orange Pippin en nog een extra stoofpeer boom de Gieser Wildeman. 

Zacht fruit zoals kersen en frambozen en aalbessen zijn ook aanwezig maar niet in grote getale dus die kopen wij in via de familie Lensink die een kraam langs de Varsseveldsestraatweg  heeft waar u veel zachtfruit kunt halen of via Kersentuin de Wendelehutte te Lintelo. 

Als u meer adresjes wilt weten voor biologisch producten, van "de boer op je bord", of gewoon typische streekproducten....vraag het Hetty, zij kent genoeg fijne adresjes in de buurt voor brood, groente, vlees en wijn . 

Wij maken zelf onze appelmoes ,jams en courgette in zoet-zuur, dit kunt u tijdens uw verblijf bij ons kopen. Evenals groente en eieren  tegen een zacht prijsje.  




 



Kaart
Opbellen
E-mail
Info